Opskrift på en skøn hjemmelavet gløgg

image

Jeg elsker både duften, smagen og hyggen ved en god kop varm gløgg og det er efterhånden også blevet en lille tradition at invitere venner og familie til gløgg og æbleskiver på min fødselsdag. (Som faktisk er i morgen d. 8 december, men som skal fejres på søndag, d. 3. Advent).

Derfor besluttede jeg mig for, at det i år måtte være på tide at skifte gløgg-kartonen ud med den ægte varer.

Det er blevet til en skøn, stærk og krydret hjemmelavet gløgg essens, lavet på rom, snaps, portvin og en masse lækre julekrydderier, som nu står på køl og trækker og venter til mine gæster på søndag, hvor den skal varmes op med et par gode flasker rødvin samt hakkede mandler og rosiner.

Gløgg essensen skal gerne stå og trække i 1-2 uger, men jeg test smagte den lige allerede i går og den smager absolut himmelsk!

Opskrift på Gløgg Essens

  • 400 g. rørsukker
  • 400. brun farin
  • saften fra 4 økologiske appelsiner (ca. 4 dl. appelsinsaft)
  • 2 vaniljestænger
  • 20 peberkorn
  • 8 kanelstænger
  • 40 nelliker
  • 10 stjerneanis
  • 20 kardemommefrø
  • 1/2 tsk revet muskatnød
  • 30 g. Frisk Revet ingefær
  • 3 øko appelsiner og 2 øko citroner i skiver
  • 2 dl Brøndum snaps
  • 2 dl mørk rom
  • 1 Flaske god portvin (ca. 8 dl)

Flæk vaniljestængerne og skrab kornene ud med en kniv. Bland vaniljekornene med lidt rørsukker for at skille kornene ad. Kom stang og korn i en stor gryde sammen med kardemommefrø, stjerneanis, nelliker, revet muskatnød, revet ingefær, peberkorn, rørsukker og farin og rør godt sammen.

image

Pres fire store appelsiner (ca. 4-5 dl.) og kom saften i gryden  med krydderier og sukker. Varm op under omrøring til sukkeren er smeltet. Lad ‘siruppen’ koge i 2-3 min.

Sluk for varmen og tilsæt snaps, rom og portvin samt 2 appelsiner og 2 citroner i skiver.

Hæld det hele (inklusiv fyld) på store flasker eller glas med låg. Evt. skyllet i lidt atamon. og stil gløgg ekstrakten på køl, hvor den skal stå i minimum 1 uge og gerne 2 uger.

image

Si tilsidst gløgg ekstrakten og opbevar den på flaske. Da der er en høj alkohol procent i gløgg essensen, kan den sagtens holde sig i rimelig lang tid.

Der bliver ca. 2 liter gløgg essens af denne portion, og opskriften kan derfor sagtens halveres, hvis det bare er til en enkelt kop om aftenen til sig selv og i ikke forventer huset fyldt af gæster her i julen.

Når i så skal have et glas gløgg, er det blot at lune en god rødvin sammen med gløgg essensen alt efter smag, og til sidst tilføje groft hakkede mandler og rosiner. Jeg synes det passer godt med 1/2 dl essens til 2 dl. rødvin. Dvs. til en hel flaske rødvin kommer jeg ca. 4 dl essens i. Jeg synes en fransk Côtes-du-Rhone passer rigtig fint til.

image

– Husk lige at alkoholprocenten i denne gløgg er rimelig høj, så den dur kun hvis du ikke skal køre hjem 😉

Glædelig 2. advent.

/Josefine

 

 

6 thoughts on “Opskrift på en skøn hjemmelavet gløgg

  1. Hej RuthogRuth.
    I forbindelse med jeres Gløgg essens, skriver i at den gerne må stå 2 uger.
    Bliver den bedre eller dårligere ved at stå måske 4 uger el. mere før den tages i brug?
    mvh. Flemming Groth

    1. Kære Flemming
      Så længe alkolholprocenten er høj, som den netop er i denne opskrift kan den sagtens stå i op til 4 uger – og den bliver ikke dårligere af den grund.
      Rigtig god fornøjelse.

      Kh.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *