Om søvn og en god start på dagen.

natbord

 

Efter at være blevet mor er jeg gået fra at være et udpræget B menneske til nu at være blevet et A menneske. En proces som var svær at vænne sig til i starten, men som jeg nu trives rigtigt godt med. Det første år som mor sov jeg ca. 4 timer afbrudt søvn hver nat i et år – sjældent mere, nogen gange mindre. Somme tider havde Lille K mere end 10 opvågninger i løbet af natten, hvilket betød at jeg ikke altid nåede at falde i søvn inden han vågnede igen. Vi prøvede virkeligt alt i det år, faste rutiner, mad inden sengetid, samsovning, sove på eget værelse osv. Vi tog imod alle gode – og dårlige råd, men lige meget hjalp det.

 

Efter en tur til Mexico lærte han dog på forunderligvis at sove godt om natten og den dag i dag vågner han højst 1-2 gange, hvis ikke han sover igennem. (hvilket han oftest gør). Det giver bare et kæmpe overskud på kontoen og hvor ville jeg gerne have vist den gang, hvor man var træt med træt på, at det nok skulle vende en dag – for det gør det.

 

I dag har vi et helt fast putteritual med tandbørstning, godnatlæsning og en sovesang. Han sover på eget værelse og falder i søvn derinde helt selv. Det er så fantastisk at det i dag bare kører, og at vi selv kan prioritere lidt voksentid og vores egens søvn. Jeg værdsætter virkelig min nattesøvn og har det bedste med omkring 8 timers søvn. Derfor går jeg sjældent i seng efter kl. 22.30 og vågner dermed udhvilet ved en 6-tiden næste morgen.

 

Oftest vågner vi ved at Lille K begynder at kalde inde fra sin egen seng på sit værelse, hvorefter en af os går ind og siger godmorgen og henter ham ind i vores seng. Her ligge vi så og putter og hyggesnakker inden dagen for alvor begynder. Af en eller grund står han aldrig ud af sengen, på trods af, at han har en juniorseng og sagtens kan komme ud af den. Det er aldrig noget vi har forbudt ham, men det er dog heller ikke noget vi har arbejdet på, at få ham til at gøre.

 

Nu kom det til at handle en masse om søvn selvom det egentlig skulle handle om morgenritualer og en god start på dagen. Jeg har skrevet vores 6 tips til, hvordan vi herhjemme vægter en god morgen.

 

  1. Gør klar aftenen inden

Vi dækker ofte morgenbordet aftenen inden vi går i seng så det kun er havregrøden der skal laves, smoothien der skal blendes eller mælken der skal sættes på bordet. Det giver ofte lidt ekstra tid på en travl hverdagsmorgen. En god ide er også at finde tøjet frem til alle mand, pakke tasker og smører madpakker.

 

  1. Vågn med et smil på læben

Har det af en eller anden grund været en dårlig nat, har jeg besluttet altid at vågne med et smil på læben og være taknemmelig over endnu en dag. Som regel er en god indstilling til at få det bedste ud af dagen med til at gøre det til en god morgen. At lægge dagen inden bag sig og starte på en frisk.

 

  1. Vågn i god tid

Vi læser ofte en pixibog, ser 10 minutters Ramasjang eller ligger bare og putter og ankker alle tre inden vi står op. Det er smadder hyggeligt og man får lov til lige så stille at vågne og samtidig få talt om dagens planer.

 

  1. Spis en god morgenmad

At lave et sundt og godt morgenmåltid har en stor indvirkning på resten af dagen. Vi starter gerne dagen med grød, smoothie, knækbrød, banapandekager eller boller – og selvfølgelig en kop kaffe. I weekenderne gør vi ofte lidt mere ud af morgenmaden, men vi har altid en hyggestund ved morgenbordet – også i hverdagen.

 

  1. Ryd op

Start med at rede sengen, det virker måske banalt, men det hjælper virkelig til at starte dagen på en god måde. Vi sørger også for altid at få ryddet morgenmaden op, det er dog sjældent vi også når at vaske op.

 

  1. Vent med at tjekke telefonen

Mange sover med mobilen på natbordet og det første er derfor lige at tjekke mails, sociale medier eller vejret. Oftest er mobilen en tidsrøver og jeg har fundet ud af at den sagtens kan vente til efter jeg er stået op, har været i bad, spist og fået tøj på. Jeg er sikker på at jeg her kan spare tid og samtidig være mere nærværende overfor resten af familien.

 

Der er helt sikkert mange andre måder man kan starte dagen på og få en god morgen, sig endelig til hvis i har nogle gode morgenrutiner jeg kan tilføje til vores start på dagen.

 

 

/Line

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *