Mine erfaringer ved et kejsersnit

kejsersnit

TIPS OG TRICKS TIL FØR OG EFTER EN OPERATION SOM EKSEMPELVIS ET KEJSERSNIT.

 

Efter både at have oplevet et akut kejsersnit og et planlangt synes jeg det kunne være interessant at komme med mine bud på, hvad der for mig har været en hjælp både før og efter operationen. Det er selvfølgelig meget forskelligt, hvordan man oplever et kejsersnit og hvordan man efterfølgende heler og kommer ovenpå igen. Derfor er indlægget her blot til inspiration og hvad jeg personligt synes har hjulpet mig selv i processen.

 

Først vil jeg sige at min oplevelse med et akut og planlagt kejsersnit er vidt forskellige og jeg synes stadig det er helt vildt, hvordan jeg er kommet mig SÅ hurtigt her anden gang. Jeg har tidligere skrevet lidt om, hvorfor jeg valgte et planlagt kejsersnit som kan læses her og vil derfor ikke sige mere om dette.

Man kan jo ikke rigtigt forberede sig på et akut kejsersnit, men skal man have et planlagt kejsersnit er der et par ting som man selv kan gøre for at komme bedst muligt igennem operationen.

 

 

Før et kejsersnit

Det er jo ingen hemmelighed at sund kost og motion er en god ting inden man skal opereres. En operation er stressende for kroppen og derfor er det vigtigt at den får de bedste forudsætninger. Det kan sagtens være nogle gå- eller cykelture eller forskellige former for graviditets-motion. Jeg har selv været meget glad for yoga fordi man også lærer gode vejrtrækningsøvelser der får en til at slappe af, som kan være gode under selve operationen. I forhold til kosten skal man være opmærksom på om man får nok protein da det er kroppens byggesten.

 

Ved mit første kejsersnit gik mine tarme nærmest i stå efter operationen, hvilket jeg før mit planlagte kejsersnit forsøgte at tilgodese ved at spise mælkesyrebakterier de sidste to uger op til operationen. Mælkesyrebakterier sørger for at holde fordøjelsen og tarmene i form. For mig havde det en virkelig positiv virkning.

 

Jeg sørgede for at få et godt aftenmåltid dagen inden, da man jo skal faste op til en operation og en god nattesøvn så jeg mødte op veludhvilet. Tror det har været den største forskel, at jeg ikke havde ligget med veer to døgn op til operationen. Jeg kom og var frisk og vel udhvilet og klar til at møde min datter.

 

Under kejsersnittet

Ved et akut kejsersnit går tingene MEGET stærkt og det kan være svært at nå at følge med. Heldigvis har de helt styr på tingene under den slags situationer, hvilket gjorde at jeg følte mig tryg. Jeg husker dog ikke så meget fra første gang, men her anden gang brugte jeg de vejrtrækningsøvelser jeg har lært til yoga som får mig til at slappe af. Jeg lukkede flere gange øjnene og gik lidt ind i mig selv, på den måde kan jeg bedst håndtere den slags. Hillerød hospital var netop startet (i samme måned) med hud-mod-hud-metoden efter et kejsersnit, hvilket vil sige at man får det nyfødte barn op til sig med det samme. Hvor heldig har man lov at være? Jeg fik lov at se vores datter komme til verden og fik hende med det samme op til mig – nøjagtig som hvis jeg havde født hende selv. En helt igennem fantastisk følelse. Jeg havde selvfølgelig min kæreste med som den perfekte støtte. Ham kender mig ud og ind og ved hvad jeg har brug for før jeg selv er klar over det, og han var super god med beroligende ord og en hånd i min. På den måde blev det en helt lille intim oplevelse for os.

 

Efter et kejsersnit

Efter at have fået kejsersnit, hvad enten det er planlagt eller akut, kommer en periode hvor kroppen skal slappe af og komme sig. Her synes jeg at have erfaret at det er godt givet ud med nogle dage på hospitalet. Hér er personale i tilfælde af man har brug for hjælp eller spørgsmål, en elevationsseng som er nem at komme ind og ud af og morfin hvis man har brug for det.

Første gang forsøgte jeg at være sej og undgå morfin, og havde derfor rigtig mange smerter. Jeg har dog erfaret, at for at kroppen kan slappe ordentlig af og komme sig hurtigst muligt var det for mig en god ide at være smertedækket – jeg kom mig i hvert fald hurtigere på denne måde.

 

Jeg fik at vide at det var vigtigt at komme ud af sengen så snart man kunne og første dag var jeg oppe og gå 3 gange, hvilket i øvrigt slet ikke var spor sjovt. Det føltes dog som en lille sejr hver gang og det blev nemmere og nemmere. Igen er det virkeligt godt for tarmene at komme ud at gå lidt. Det kan bare være op og ned ad hospitalsgangen eller et par runder inde på stuen.

Det er vigtigt at drikke en masse og selvfølgelig også at få spist noget. Appetitten kan dog godt være lidt svækket og jeg led af kvalme. For mig fungerede det rigtigt godt med yoghurt og lidt let mad.

 

Når man kommer hjem fra hospitalet er det en god ide at have hjemmet fyldt op med smertestillende og evt. magnesia. Derudover var det guld værd at min kæreste havde 3 ugers barselsorlov i forbindelse med fødslen, og ikke kun 14 dage – især når man også har en 3-årig.

For mig var det også vigtigt at få lidt frisk luft og noget sollys. Og selvom det tog en time at gå 500 meter den første gang jeg var ude, var det virkelig skønt.

 

Et pænt ar

For at opnå et pænt operationsar kan man selv gøre sit ved at søge at undgå tunge løft. Det var klart det sværeste for mig ikke at kunne løfte min store søn, men jeg er sikker på at det er godt givet ud ikke at have overbelastet kroppen lige efter Mini A’s ankomst.

 

Den første måned gjorde jeg ingenting ved arret og lod det blot få mest mulig ’fred’. Jeg sørgede selvfølgelig for at skylle det når jeg var i bad og tørrede det efterfølgende med en blød stofble. Men efter at hævelsen var forsvundet og det ikke længere gjorde ondt når jeg rørte omkring operationsarret, begyndte jeg så småt at massere med lidt E-vitamin olie fra Urtegaarden én gang om dagen. I starten måtte jeg bare ae arret og huden omkring fordi det var virkeligt følsomt, men som tiden gik kunne jeg lige så stille øge til en blid massage. Jeg fandt inspiration hos kejserinderne.dk og masserer endnu i dag. Jeg spiser desuden Pukka Natural C-vitamin som også skulle være godt til pleje af ar og mindske træthed.

 

I dag, snart fire måneder efter, ser mit ar rigtigt pænt ud, synes jeg. Selvfølgelig kan det ses og det er jo slet ikke færdighelet, men alt i alt er jeg fint tilfreds. I virkeligheden kan jeg slet ikke forstå, at der er kommet to børn ud af den lille lyserøde streg. Et evigt minde om mine børns vej til verden.

 

/Line

1 thought on “Mine erfaringer ved et kejsersnit

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *