Kan man få børn mens man er på SU?

Det var et spørgsmål jeg spurgte mig selv om igen og igen inden vi tog skridtet ud og valgte at få Lille K. Som studerende kan økonomien være temmelig stram og der er ikke råd til de store udskejelser. Man kan sige at få børn imens man er på SU er en økonomisk udfordring – men det kan sagtens lade sige gøre!

Mor studerende

Det må være lysten som par til at få børn, der bør afgøre hvornår man vælger at få børn. Og det er sjælendt helt belejligt de kommer, uanset om man er i job eller studerende. Man kan sige at der også er fordele i at have fået ”klaret” børnene inden man for alvor går karrierevejen. Nedenfor har jeg forsøgt at skabe et overblik over hvad, der er op og ned når man er studerende med børn.

Flere SU-klip og forsørgertillæg

Som kvindelig studerende får du tildelt 12 ekstra SU-klip, som også kaldes fødselsklip. Man kan altså som studerende holde et helt års barsel og samtidig få udbetalt SU uden at være studieaktiv.

Du kan også vælge blot at holde et halvt års barsel og få de 12 klip udbetalt som dobbeltklip. På denne måde får du 2 X SU i et halvt år. Eller du kan vælge slet ikke at afholde barsel og få de 12 ekstra klip udbetalt som miksklip samtidig med din rigtige SU. Lige meget hvordan man vælger at gøre får du altså 12 måneders ekstra SU som du selv bestemmer hvordan du vil have udbetalt. Efter at man har brugt sine ekstraklip kan man som studerende få tildelt forsørgertillæg når begge forældre er studerende.

Som mand får man tildelt seks ekstra SU-klip som man ligeledes selv bestemmer, hvordan man vil have udbetalt. Det kan være lidt en jungle at få det hele til at gå op hvis man står mellem to uddannelser, skal ansøge om de ekstra klip og så videre. Eksempelvis stod jeg midt i min termin og skulle afslutte min bachelor og søge om optagelse på kandidaten på et andet studie. Derudover er det vigtigt at man ikke står registreret som at man holder orlov idet man så mister retten til at modtage fødselsklip.

I vores tilfælde er vi begge studerende og vi valgte at få de i alt 18 ekstra klip udbetalt som dobbeltklip eller miksklip så der altid var én der fik dobbelt SU. Jeg afholdte kun et halvt års barsel og K ingen barsel. Det er derudover muligt at søge om de ekstra SU klip begyndende tre måneder før fødslen, hvilket vi valgte at gøre for at få råd til de ting der skulle købes inden vi stod med en baby i hænderne. Det har været en stor – og vidunderlig! – omvæltning at få en lille søn. Og det har været svært at gå tilbage til studie og arbejde igen efter endt barsel. Heldigvis var der en god, lang sommerferie og K, der efter jeg kom tilbage til studiet, har valgt at sprede et semester over ud over to, for at få det hele til at hænge sammen.

Far studerende

Studiejob, barselsdagpenge og børnecheck

Når man som jeg er studentermedhjælper i en offentlig organisation, får man tilmed tildelt barselsorlov og dermed barselsdagpenge på lige fod med de andre (fuldtids-)ansatte. Jeg har derfor under min barsel modtaget løn som hvis jeg havde været på arbejde. Derudover har K også haft et meget fleksibelt job som en ekstra indtjening.

Hertil kommer der børnecheck hvert kvartal fra Udbetaling Danmark, der automatisk udbetales til moderen. Beløbet varierer alt efter alderen på barnet og er en understøttelse man modtager til barnet fylder 18 år.

Boligstøtte og økonomisk friplads

Når man bliver forældre er det muligt at søge om mere boligstøtte og om økonomisk friplads eller støtte til barnets institution. Grænsen for friplads er (pr. januar 2014) defineret ved en årlig husstandsindkomst på under 161.700kr. Tjener man under dette får man tildelt friplads og skal derfor ikke betale for pasning. Får man mere end 161.700kr ind på bankbogen får man støtte afstemt efter det eksakte beløb. Tjener du over 502.199kr får man dog ingen støtte.

Oversigt over de forskellige beløb

Men hvad kan man så økonomisk regne med? Her kommer en oversigt:

 • SU pr måned før skat: 5.839kr.
 • Barselsklip før skat: 5.839kr.
 • Forsørgertillæg: Hvis din partner også er SU-modtager kan man efter barselsklippene er sluppet om få forsørgertillæg, der før skat er på: 2.332kr.
 • Boligstøtte: Som lejer kan man få tildelt boligstøtte, denne støtte er større for folk med børn. Størrelsen af beløbet afhænger af indtjening og boligens størrelse og husleje – vi får omkring 2.000kr udbetalt.
 • Økonomisk støtte til pasning: Alt efter indtjening, vi får omkring 2.000kr i støtte.
 • Børnecheck hvert kvartal til et barn mellem 0-2 år: 4.404kr udbetalt.

Barsel studerende

Jeg har været studerende på SU i mere end fire år nu og husker ikke til livet med fuldtidsarbejde og mange penge mellem hænderne. Man lærer at leve af de midler man nu engang har. Det er ikke blevet økonomisk sværere med en baby, dog heller ikke nemmere. Hvis man samtidig finder barnevogn, puslebord og tøj brugt sparer man en masse penge – især hvis man heller ikke behøver at have de dyreste bleer og vådservietter.

Så selvom endnu en person i hjemmet koster, er det økonomisk muligt. Jeg vil i hvert fald opfordre til ikke at tøve eller vente med at få børn udelukkende på grund af at man er under uddannelse. Hvis du og sin partner ønsker at få børn er der ikke nogen grund til at udsætte den lykke ♥

 

/Line

3 thoughts on “Kan man få børn mens man er på SU?

 1. Kære Line
  Først og fremmest, tak for et godt indlæg. Det var dejligt at læse 🙂
  Min mand og jeg venter os en lille dreng i starten af maj 2016. Jeg har dog stadig specialet, som sidste eksamen. Jeg påbegynder denne om få uger, da jeg er så heldig at være færdig med alle fagene før tid. I princippet er skriveprocessen fra februar 2016 til 1. August 2016. Min plan er, at blive færdig med hele skriveprocessen slut april, så jeg kan rette og forberede eksamen frem til august.
  Mit spørgsmål går på, om jeg kan modtage dobbeltklip i denne periode, så jeg kan færdiggøre uddannelsen, og derefter så tage barsel (dvs. i august), hvor jeg bliver overført til barselsdagpenge fra udbetaling Danmark?
  Synes det meget svært at finde rundt i det hele og SU-styrelsen er ikke til den helt store hjælp..

  På forhånd tak 🙂

  Mvh Karolina

  1. Kære Karolina

   Mange tak for din kommentar og stort tillykke med at i venter jer 🙂 Jeg har også termin i starten af maj med vores andet barn og sidder i helt samme situation med specialeskrivning.

   Det er en jungle med de der barselsklip, forsørgertillæg osv. Som jeg husker det, kan du starte med at modtage barselsklip 2 måneder før termin, altså for dit vedkommende fra marts måned. Du får tildelt 12 klip i alt, som du selv vælger, hvorledes de skal udbetales som dobbeltklip eller enkelt klip. Du kan også skifte imellem, at de to første måneder udbetales som enkelt klip (samtidig med at du får almindelig SU) og resten udbetales som dobbeltklip. Giver det mening?

   Sig endelig til hvis du har andre spørgsmål så skal jeg se om du kan svare 🙂

   Kh
   Line

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *