Jespers langtidsgrillet oksespidsbryst

13941141_10154422050652486_1077976341_n

 

Her får du opskriften på Jespers langtidsgrillet oksespidsbryst, eller hvad man også kalder “Grilled brisket”.

Jesper elsker hans store Weber kuglegrill og prøver mange forskellige og spændende ting. Sidste sommer røg vi en en hel masse fisk (find blandt andet opskrift her), og i år har han været mere optaget af forskellige langtidsgrillede stege. Han er typen der nørder en masse forskellige kogebøger, youtube videoer og blogs indenfor grill verdenen, og specielt Franklin skulle åbentbart være en guru indenfor netop American Grill – og derfor også ham der er taget undgangspunkt i, da denne lækre oksesteg blev til. Princippet er enkelt – Texas style – salt og peber, og ikke så meget andet!

Langtidsgrillet oksespidsbryst tager mange timer at lave, og herhjemme blev grillen tændt op allerede kl. 9 en lørdag morgen. Vi havde købt 2,5 kg oksespidsbryst hos slagteren, som aftenen før blev krydret godt med salt og peber. Og så stod den ellers og hyggede sig hele dagen, indtil vi om aftenen kunne servere det mørreste og mest velsmagende stykke kød for vores gæster i selskab med små lækre sommerkartofler og en god salat. Det smagte simpelthen så godt!

 

 

Opskrift på langtidsgrillet oksespidsbryst

 

  • Min. 2 kg. Oksespidsbryst
  • Maldon flagesalt
  • Friskkværnet peber
  • 1 liter æblemost
  • 3 dl eddike
  • 6-8 håndfulde rygeflis efter smag
  • Kul

 

Dagen før

En stor håndfuld salt og friskkværnet peber masseres godt ind i dit oksespidsbryst. Brug rigeligt – det giver masser af god smag til kødet. Stil herefter dit oksespidsbryst på køl igen til dagen efter.

Bland 1/2 liter æblemost med 3 dl eddike i en sprayflaske/eller fx en vandflaske med et par små huller i låget. Dette skal du bruge til at holde dit oksespidsbryst saftigt.

 

På dagen

Tænd op i grillen. Oksespidsbrystet skal grilles over indirekte varme, hvorfor kullet fordeles i siderne. Lad grillen temperere til 100-110 grader. Når grillen har nået den rette temperatur kommes en foliebakke med ca. 1/2 liter æblemost i bunden af grillen, og et par håndfulde våde rygeflis ovenpå kullen. Kom herefter risten på, læg dit oksespidsbryst i midten af grillen, og kom låg på.

Nu er det vigtigt at du hele tiden holder øje med grillens temperatur. Grillen skal hele tiden være mellem 100-110 grader varm. Du justere varmen, ved at lukke eller åbne for lufttilførslen – eller ved at tilføre mere kul.

Tjek hele tiden om der er nok kul og suppler med røgflis. De første to timer suppleres der ekstra godt med røgflis, da det er her, at kødet absorbere mest røgsmag.

Hver time sprinkles oksespidsbrystet med din æblemost/eddike blanding – for at holde stegen saftig.

Det langtidsgrillet oksespidsbryst er færdig, når stegen når en kernetemperatur på mellem 85-90 grader. Det kan tage alt mellem 6-9 timer afhængig af stegens størrelse. Vi brugte et stegetermometer, så vi hele tiden kunne følge med i temperaturen.

Oksespidsbrystet skal herefter hvile en lille halv time, inden den skæres på tværs af kødstrukturen og serveres.

Og glæd jer – det er noget af det mørreste og mest velsmagende grillede kød jeg har smagt!

 

IMG_9740

IMG_9771

IMG_9780

 

/Josefine.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *