Fedtebrød

fedtebrød

Julestemningen er rykket ind her i Kongedammen og vi julehygger hver eftermiddag med enten disse lækre fedtebrød, havregrynskugler eller varm kakao med flødeskum. Somme tider går vi all-in og indtager det hele samme dag. Det er jo kun jul en gang om året.

 

Fedtebrød er sådan en god jule klassiker og jeg kan huske at vi lavede småkagen i hjemkunstskab tilbage i 7. eller 8. Klasse. Straks efter at have lært, hvordan man gjorde blev de lavet hjemme hos min mor og far. Sidste år så jeg så et program, hvor Søren Ryge lavede fedtebrød sammen med Hr. Price og lige siden har jeg haft lyst til at lave småkagen selv.

 

Jeg er vild med Søren Ryge og hans form for ”langsom tv”. Der sker sjældent særligt meget i hans programmer, men han mestre at fortælle om hverdagslivet hos ham selv eller hos andre interessante mennesker på sådan en behagelig måde. Fedtebrød var i øvrigt det eneste han kunne lave i et køkken.

 

Fedtebrød er noget nær det nemmeste at lave og faktisk var det Lille K der stod for næsten hele processen. Selvfølgelig med en lille smule vejledning og hjælp til ovnen. Men man kan altså sagtens tage børnene med i køkkenet når man vil bage fedtebrød.

fedtebrød billedejukesmåkage

Opskrift på fedtebrød:

  • 100g rørsukker
  • 100g kokosmel
  • 200g hvedemel
  • ½ tesk. hjortetakssalt
  • 1 økologiks appelsin
  • 200g blødt smør
  • flormelis til glasuren

 

Først blandes alle de tørre ingredienser sammen i en skål. Herefter rives appelsinskallen fint på et rivejern og kommes op i skålen. Til sidst kommes smør i blandingen og det hele æltes til en fast og ensartet dej. Det kan godt tage et par minutter, men med lidt tålmodighed og varme hænder kommer det helt af sig selv.

Dejen deles i 4 lige store stykker og rulles ud til en pølse som herefter trykkes flad på en bageplade med bagepapir.

De flade fedtebrødsstænger bages ved 150 grader i en varmluftovn i ca. 10 minutter. Det er meget vigtigt at holde skarpt øje med småkagerne da de på under et minut kan gå fra at være fine gyldne til lettere brændte. Når man tager fedtebrødene ud af ovnen lugter hjortetakssalten ret stærkt af ammoniak, men det får dejen til at hæve en lille smule og småkagen bliver lækker sprød. Heldigvis kan det ikke smages i kagen.

Imens der bages laves en glasur på flormelis og saften fra appelsinen som kommes på med det samme småkagen tages ud af ovnen. Med en skarp kniv skæres de til skæve småkager, hvorefter de køler af og er klar til at spise.

 

/Line

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *