De første tænder

første tænder

BØRN OG DERES FØRSTE MÆLKETÆNDER.

Noget vi synes er rigtigt vigtigt og som vi prioriterer højt er at få børstet tænder hver morgen og aften – i hvert fald os med tænder (Mini A har stadig ingen). Jeg er af den overbevisning at tænderne skal passes rigtigt godt på for at bevare dem og det er noget jeg også gerne vil give videre til mine børn.

 

Jeg tror vi har været de fleste faser igennem med Lille K. På et tidspunkt hadede har at få børstet tænder, han har været både sur og ked af at skulle igennem børsteritualet og der har været et par gange, hvor vi har måtte holde ham. I dag hjælper han selv til med at komme tandpasta på tandbørsten og får lov at børste sine tænder selv, hvorefter en af os selvfølgelig børster efter. Han er helt bevidst omkring at tænderne skal børstes hver dag og der er aldrig brok fra hans side. For et par måneder siden fik han sit ønske om en elektrisk tandbørste opfyldt og i dag er det en ren fest når de små mælketænder skal børstes. Vi har altid været meget faste i vores beslutning om en god tanhygiejne og har klare ritualer og faste tidspunkter for hvornår, hvor længe og hvem der børster tænder og derfor tror jeg at Lille K er helt tryg i den måde vi gør det på.

 

Mine råd til en god tandbørstning:

  • Det sammen morgen og aften ritual hver dag.
  • Synge en tandbørstesang der passer med længden for tandbørstningen.
  • Lade barnet selv prøve at børste tænderne.

 

Lille A har endnu ikke fået sine første tænder og derfor har hun heller ikke haft en tandbørste, indtil nu. Jeg blev gjort opmærksom på at det kunne være en god ide at hun fik en tandbørste allerede før hun fik sine første tænder. På den måde når hun at vænne sig til en tandbørste inden hun for alvor er tvunget til det. På den måde når hun at blive helt tryg ved tandbørsten og får den ikke blot stukket i munden den dag tanden bryder ud og gummerne er ømme. Vi købte derfor straks en blød tandbørste til Mini A. Og hun er helt vild med den og vil også mægtig gerne lade os børste forsigtigt på gummerne. Det tænker jeg er en super god investering og håber vi måske kan springe jeg-hader-at-få-børstet-tænder-fasen over.

 

Vi går snart ind i en periode, hvor hendes gummer sikkert bliver følsomme og ømme fordi der på ca. to år vil komme intet mindre en 20 tænder til. Altså jeg har prøvet hvad det vil sige at få en visdomstand og det var ikke særligt rart, så der er ikke noget at sige til, hvis pludselig de små sover dårligt og er mere pyldret. Jeg kan huske at Lille K ALTID fik feber når der var en tand på vej og på den måde vidste vi altid hvad der skulle ske.

 

Mine råd til hvordan man kan hjælpe sin baby igennem et tandfrembrud:

  • At køle sutter og bideringe ned i køleskabet.
  • En kold agurk med runde kanter til at bide og sutte på.
  • Massere blidt med specielt udviklede gummedråber til tandgennembrud.

 

Hvis i vil læse mere om børn og deres første tænder kan du læse mere i denne lille guide.

maelketaender

Billedkilde: https://tpobro.dk/

 

/Line

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *