Chichen Itza, Cenote og Izamal #Mexico 3

IMG_8294

Allerede inden vi tog afsted på vores rejse til Mexico, var mayaruinerne i Chichen Itza, der ofte er afbilledet med den velkendte pyramide (se billede ovenfor), på min ‘must-see-in-Mexico-liste’. Vi havde dog valgt at vente med at bestille turen til vores ankomst i Mexico, da vi gerne ville have mulighed for at tjekke de forskellige muligheder, priser mm. ud inden.

Vores valg faldt på bureauet ”Mayans Explores”. Et lille bureau i Playa del Carmen der arrangere privatture rundt i Mexico. Vi havde fået anbefalet bureauet af bekendte, der tidligere havde rejst med dem og været meget tilfredse. (- Anbefalinger jeg varmt kan sende videre, hvis du nogen sinde for brug for en guidet tur i Mexico.) Fordelen ved at vælge dette bureau er bl.a., at man ikke bliver proppet ind i en bus med 20-30 andres turister, men har sin egen minibus med chauffør og guide. Af samme grund er prisen ikke den billigste, men dog en helt fair pris i forhold til hvad man får. Vi bookede en heldagstur på 12 timer, der inkluderede indgang til Chichen Itza, badning i en cenote, hestevogn gennem byen Izamal samt frokost og vand på hele turen for 129 US dollars pr. person.

Vi blev hentet på hotellet Kl. 7 en onsdag morgen af vores engelsktalende chauffør og guide i en lille minibus. Line blev hjemme med lille K, og Jesper lå desværre syg, men vi andre tog af sted på den lange tur (ca. 4 timers kørsel) mod Chichen Itza, der ligger midt inde i junglen, længere inde i landet. På køreturen fortalte vores guide, der selv var mayan, lange og spændende historier om mayaindianernes liv, historie og traditioner.  Fra gamle ofringsceremonier med trommedans og kæmpe publikum ved de gamle templer, hvor ofret fik revet hjertet ud med de bare næver, eller hukket hovedet af for at tabe en boldkamp, til det mere simple liv i de små huse i junglen.

IMG_8274       IMG_8299       IMG_8280

I Chichen itza gik vi rundt i mellem de mange ruiner, der fyldte et kæmpe område, men i virkeligheden kun viser omkring 5 procent af byens egentlig størrelse tilbage i år 1000. Det var virkelig storslåede bygninger, der tårnede op af junglen, og man kan kun forestille sig, hvor fantastisk det har været at gå rundt samme sted fra 1000 år siden. Chichen itza havde sin storhedstid omkring år 1000, og vores guide sammenlignede byen med en kæmpe metropol, hvor Mayaindianerne, Aztekerne og Olmekerne levede side om side og havde deres huse, handelspladser, templer, badeanstalter, kirkegårde og boldbaner.

Efter Chichen Itza spiste vi en dejlig frokost, der bestod af en masse mexicanske specialiteter. Bl.a limesuppe og hjemmelavet tacos, som jeg helt sikkert skal afprøve herhjemme. Herefter kørte vi et lille stykke til en nærliggende Cenote (kalkvandshuler med grundvand, som kun findes på yucatan-halvøen) som vi badede i. Der findes mange hundrede cenotes i yucatan-området og det er en helt specielt oplevelse at bade i det ferske, klare og lidt kølige vand omgivet af klippevægge med fugle og lianer.

IMG_8339

Inden turen gik tilbage til Playacar besøgte vi byen Izamal, der også er kendt under navnet “den gule by”. Her besøgte vi klosteret i centrum af byen og var på tur rundt i byens gader med hestevogn. En meget smuk og tydelig spanskinspireret by, med få turister og kun meget små Og hyggelige hoteller. En weekend hver måned slukker hele byen efter sigende alt lys/elektricitet og holder fest og gadekøkken på byens torv. I følge vores guide var det bestemt en oplevelse hver, hvis man planlagde endnu et besøg i Mexico. Vi afsluttede dagen med lækre hjemmelavet is fra en meget autentik lille is butik på byens torv inden vi startede køreturen de fire timer hjem til Playacar.

IMG_8430

IMG_8441

 

/Josefine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *