Brød i hævekurv

brød i hævekurv

 

En hævekurv er et ret fantastisk redskab når man vil bage rustikke og saftige brød. Brødet får en flot overflade og skorpen bliver sprød og lækker. At lave brød i hævekurv er en nem måde at bage på fordi der ikke skal formes boller eller lignende og med en langtidshævning i køleskabet vippes det blot over på en bageplade eller bagesten og bages i ovnen.

Vi har både en rund og en aflang hævekurv og bruger dem som brødkurve til at servere vores morgenboller i som vi oftest bager. Sidste weekend havde vi dog lyst til at bage et langtidshævet brød i hævekurv.

 

Hjemme hos os har vi delt det sådan op at vi hver tager en tidlig morgen, hvor en af os står op når Lille K vågner. Ovnen tændes og der hygges i sofaen med lidt frugt eller rosiner til hyggelæsning eller Ramasjang. En stille start på dagen, hvor den anden får lov at sove en time eller to længere. Dagen efter er det omvendt og her er det den anden der morgenhygger om Lille K og sørger for dejlig hjemmebagt brød.

Med dette brød blev familien overrasket med friskbagt morgenbrød som var klar på under en time fra jeg tændte ovnen til jeg tog det ud igen. Den fine stribede overflade var helt tydelig, lige som det skulle være og det smagte umådeligt godt.

 

Når man bager brød i hævekurv skal man huske at drysse kurven godt med mel så dejen ikke hænger fast. Efter brødet er bagt kan man ryste lidt af melet af igen, hvis man synes der er for meget. Det er vigtigt at dejen er en lille smule klæbrig uden at være klistret da den suger noget af melet i hævekurven til sig. Samtidig må den ikke være for våd fordi så vil den sidde fast og du ville ikke kunne får dejen ud af kurven. En hævekurv bliver oftest bedre efter et par ganges brug, så man skal ikke fortvivle, hvis man vælger at kaste sig over at bage brød i hævekurv og det ikke lykkedes første gang.

 

Opskrift på brød i hævekurv:

  • 5 dl vand
  • 20 g gær
  • 1 tesk. salt
  • 1 tesk. honning
  • 1 spsk. olie
  • 100 g durummel
  • 400 g hvedemel

Koldt vand røres sammen med gær, herefter tilsættes salt, honning og olie. Durummel kommes heri og til sidst æltes resten af melet i dejen til den har den rette konsistens. Jeg kører gerne dejen i en røremaskine fordi den har godt af at blive æltet godt igennem og sparer mig for en masse arbejde. Drys hævekurven med rigeligt mel og kom dejen i kurven. Stil hævekurven tildækket af et klæde til hævning i køleskabet natten over.

Næste morgen sættes en bagesten (man kan også fint bruge en almindelig bageplade) i ovnen og den tændes på 220 grader. Sørg for at ovnen er helt varm inden brødet kommes derind. Drys mel over brødet. Læg en bagespade ovenpå din kævekurv og vend forsigtigt brødet om på bagespaden og løft derefter nænsomt kurven af brødet. Vip brødet ind på bagepladen og bag det i ca. 40 minutter.

 

/Line

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *