Børn med eksem

image

– Var dit barn meget utilpas, ked af det og græd meget som spæd?

– Havde dit barn svært ved at finde ro ved brystet?

– Er dit barn ‘lille’ og følger nødvendigvis ikke helt sin vægtkurve?

– Er dit barn meget fysisk aktivt og har nogle gange svært ved at finde ro?

– Slapper dit barn mere af/kan dit barn godt lide at få tøjet af?

 

…Kan du nikke genkendende til nogle af ovenstående ? For nylig var jeg til hudlægen med Esther, blot for at få Konstateret hvad jeg allerede viste, at Esther har børneeksem også kaldet atopisk eksem. Noget hun desværre ikke har fra fremmede. Jeg selv har både psoraersis og atopisk eksem. I perioder værre end andre, men jeg har lært nogenlunde at leve med det og fundet frem til, hvad der hjælper bedst for mig. Jeg blev nu alligevel rigtig ked af det, da jeg ret tidligt fandt ud af, at Esther skulle døje med det samme. Jeg ved fra egen erfaring, hvor generende, kløende, varmt, ømt, sviende og trættende det kan være at have eksem.

Ved hudlægen spurgte hun mig om overstående spørgsmål og jeg kunne sidde og nikke genkendende til det hele. Som lille var Esther rigtig utilpas og græd og skreg rigtig meget. Du kan læse mere om den hårde periode i indlægget her. Vi fik bl.a hjælp fra en kiropraktor og det viste sig at Esther var låst fast i nakke og ryg. Behandlingerne hos kiropraktoren sammen med flere andre tiltag hjalp rigtig meget. Ikke desdo mindre har jeg aldrig været i tvivl om, at der var noget udover nakken, der generede Esther og gjorde hende utilpas, frustreret og ked af det.
Derfor gav det faktisk rigtig meget mening for mig, da hudlægen koblede det sammen med eksemen. En amning der absolut ikke fungerede og et barn der aldrig helt tog nok på (og stadig ikke helt følger sin vægtkurve) er også noget vi kan nikke genkendende til. Og herudover har vi et yderst aktivt barn der tumler, møver og allerede går rundt med gåvognen i en alder af 8 mdr.

Jeg ville ønske, at jeg noget før havde hørt hudlægens spørgsmål, for pludselig havde jeg en forklaring på rigtig mange af de ting vi har gået og kæmpet med og en langt bedre forståelse for, hvorfor vores lille pige måske har haft det som hun havde det. Og hvorfor hun stadig er en lille og meget aktiv pige. Derfor deler jeg nu min erfaring med jer.

Jeg håber inderligt at Esther vokser fra hendes eksem, som langt størstedelen af børn med børneeksem jo faktisk gør. Indtil da sørger vi for at smøre hende dagligt. Til det kan jeg bl.a anbefale la roche-posay’s fedtcreme, ‘Lipikar’, som vi bruger på hele kroppen, samt ‘Locobase repair’, som er god at bruge til behandling af små specifikke angrebne områder. Sørg for at gøre indsmøringen til en hyggestund som barnet nyder og lav nogle rutiner omkring det. Vi smører fx ind hver aften, oftest i sofaen med lidt hyggeligt lys og musik eller tegnefilm i baggrunden. Esther nyder at få tøjet af og får lov at pludrer og tumle rundt, mens vi på bedste vis får smurt hende ind fra top til tå.
Vi forsøger at undgå at bruge hormoncremer, og kan oftest holde det nede ved blot at smøre med gode cremer dagligt. Herudover sørger vi får, at bruge produkter der er så neutrale og allergivenlige som muligt. Fx ved tøjvask, rengøring mm.

Sidder du med andre gode råd eller viden om børn med eksem?

/Josefine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *