At skrive sit speciale

milk lamp

 

Det er rigtigt gået hen og er blevet efterår med blæst og regn. Lige nu sidder jeg under skrå vægge på mit specialekontor i Helsingør og hører blæsten og regnen – og det er helt hyggeligt at sidde her med et emne der interesserer en og en god kop kaffe alt imens jeg hører regnen tromme på ruderne.

Jeg er efterhånden godt i gang med specialeskrivningen og synes selv det går godt efter planen. Jeg arbejder ret struktureret når først jeg er i gang. Det gode ved at have et kontor at tage frem og tilbage til er at jeg kan lade bøgerne ligge og holde helt fri når jeg tager derfra. På cykelturen hjem får jeg clearet hovedet og bøgerne og tankerne omkring specialeskrivning lader jeg blive på kontoret.

Tror at man kan sammenligne det at skrive et speciale lidt som at være selvstændig. Man har ansvaret overfor sig selv for at tingene bliver lavet. En af de bedste ting ved at være studerende eller skrive speciale er friheden og fleksibiliteten det giver i hverdagen. Jeg holder rigtigt meget af at jeg selv kan vælge, hvordan og hvornår jeg sætter mig med specialet. Jeg lægger mit eget skema og bestemmer selv, om jeg cykler herud på min speciale plads, sidde i sofaen eller på en cafe. Om jeg vil arbejde om formiddagen, om aftenen eller i weekenden. For mig som studerende og mor er det en stor fordel i hverdagen og gør at dagligdagen for os hænger rigtigt godt sammen.

På trods af al denne frihed har jeg selvfølgelig også deadlines og ting der skal nås og tankerne kan da også indimellem tage over til trods for at jeg prøver på at de ikke skal. Jeg har fundet nogle små tips som fungerer rigtigt godt for mig, men vil vildt gerne høre om andre har gode ideer til at være effektiv i specialeskrivningen?

 

Planlægning.

Noget af det første jeg starter med hver eneste uge er at planlægge ugen og de forskellige dage i løbet af ugen. Jeg finder frem til, hvilke dage jeg arbejder hjemme og hvilke dage jeg sidder her på kontoret (i hvert fald som udgangspunkt, der kan nemt ske ændringer i løbet af ugen). Herefter har jeg hver dag en to-do liste således at jeg ved hvad jeg skal lave. Jeg elsker at strege ting fra listen og føle at jeg har klaret dagens gøremål.

 

Pauser.

Egentlig kan jeg sagtens sidde i 4 timer uden en pause og være dybt koncentreret, og jeg øver mig lidt i sommetider at tage 10 minutter, hvor jeg går helt væk fra computeren. Jeg er lidt typen der gerne knokler igennem for at kunne holde fri lidt tidligere. Til gengæld kan jeg ikke sidde med hovedet i computeren i 8 timer om dagen, men mere omkring de 6 timer inklusiv en frokostpause. Herudover læser jeg selvfølgelig en masse.

 

Mail og telefon.

Jeg har sat min telefon på lydløs og lagt den væk og kigger kun på den når jeg holder en af mine pauser. Jeg lukker også gerne ned for min mail og besvarer først mails når jeg har erklæret dagen færdig. Jeg sørger for ikke at tjekke Facebook, blogs eller andet på nettet før end jeg holder pause. Det fungerer fint for mig og det er jeg egentlig okay til at administrere.

 

Ryd op.

Jeg har altid sørget er ryddet op og ser ordentlig ud, der hvor jeg sidder. Det betyder noget for mig at det ikke roder, fordi jeg ellers kan have svært ved at koncentrere mig. Sidder jeg derhjemme er det oftest ved spisebordet idet vi ikke har pladsen til en kontorplads. Når jeg har erklæret dagen med specialet færdig rydder jeg bøgerne osv. op så jeg ikke bliver mindet om specialet og i stedet kan hellige mig andre gøremål eller være sammen med familien .

 

Tanker.

Jeg sørger for så vidt muligt at lukke alle tanker omkring specialet ned når jeg holder fri. Dette giver mig et pusterum og meget mere overskud når jeg så sidder og arbejder. Dukker der en god ide op som jeg ikke kan slippe eller er bange for at glemme har jeg en note på telefonen, hvor jeg skriver mine ideer eller tanker ned som vedrører specialet.

 

Sparring.

Når man skriver speciale har man oftest en vejleder tilknyttet. I og med jeg har kontorplads i skoleforvaltningen sidder jeg i et miljø som netop til dagligt arbejder med lige præcis mit emneområde. Det giver mig rigtigt meget at kunne sparre med de andre her på kontoret og overhøre deres små snakke om emnet. Jeg er klar over at dette er en enestående chance for mig og ikke er mulighed for alle. Min kæreste sad også i Helsingør Kommune i en anden afdeling og skrev sit speciale så jeg vil da råde folk til at tage kontakt til dem, hvis case man skriver speciale om. Altså hvis man har en bestemt case.

Derudover bruger jeg meget min familie til at diskutere med idet flere af dem arbejder som skolelære, blandt andet min søster mærker skolereformen og dens plusser og minusser helt tæt på egen krop.

 

Et godt råd.

Jeg fik et godt råd af en her fra kontoret en dag, hvor jeg sad og ikke rigtigt kunne koncentrere mig. Hun sagde at hvis jeg alligevel ikke fik lavet noget burde jeg tage hjem, hente min søn tidligt og lave noget helt andet. Det valgte jeg at gøre og det gjorde faktisk ingenting at jeg ikke lige fik nået det jeg skulle fordi dagen efter var jeg bare det ekstra effektiv, netop fordi jeg dagen inden havde fået samlet fornyet energi.

 

Hold fri når du har fri.

Når jeg holder fri gør jeg det med god samvittighed. Jeg holder altid weekenden fri og er sammen med familien. Jeg har ikke noget studiejob og kan derfor sidde med specialet hver dag fra mandag-fredag. Dette er for mig et stort privilegie. Det gør nemlig at jeg i løbet af ugen har en god rutine som ikke bliver afbrudt af at jeg skal arbejde indimellem og at jeg ikke behøver at arbejde lige så mange timer hver dag som dem der skal passe et arbejde ved siden af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *