5 tips til at lave en madplan

madplan

At lave en madplan kan gøres på mange forskellige måder og det er selvfølgelig helt forskelligt, hvordan man har det bedst med det. Jeg har samlet lidt tips og inspiration til, hvordan vi gør det herhjemme.

Vi laver som regel madplan i weekenden og handler i samme forbindelse ind over nemlig.com som leverer mandag eftermiddag. Herefter har vi stort set alt hvad vi skal bruge til resten af ugen, hvilket sparer os for en masse tid. Samtidig mister vi ikke overblikket i en travl hverdag. Ind imellem sker det at vi pludselig gør noget andet – og den slags små impulsive udskejelser skal der selvfølgelig være plads til.

I forhold til madspild synes jeg også en madplan er et rigtigt godt redskab fordi man har overblik over hvilke ingredienser man skal bruge de forskellige dage. Vi lader engang imellem en dag i ugen stå tom så vi denne dag laver mad af de ting som vi ikke har fået brugt i løbet af ugen. Det er lige fra supper, risotto, wok, omelet, salater osv. På denne måde bliver ugens madrester tryllet om til et skønt måltid.

 

5 tips til din madplan

 

  1. Sæt lidt tid af til at planlægge ugens madplan og skriv samtidig en indkøbsliste. Det kan for eksempel være søndag formiddag, hvor du ser frem på den kommende uges planer. Tag gerne højde for aftener med sene fritidsaktiviteter, møder eller gæster, og koordinér evt. med resten af familien om, hvem der er dagens kok. De minutter, du bruger på at lave en madplan, vinder sig selv ind mange gange i løbet af en travl uge.

 

  1. Vælg en indkøbsdag, hvor du har tid til at købe stort ind til det meste af ugen. Hvis det passer dig bedst at købe ind om onsdagen, er det smart også at lade din madplan gælde fra denne ugedag. Du kan også vælge at købe ind via nemlig.com eller osuma.dk – det sparer mig en masse tid og du kan gøre det når det passer dig allerbedst.

 

  1. Giv eventuelt dagene hver deres tema. Eksempel: Mandag = vegatarisk, tirsdag = fisk, onsdag = suppe, torsdag = salat, fredag = ovnret, lørdag = simreret og søndag = rester. Det gør det nemmere at få idéer og er med til at sikre en varieret kost.

 

  1. Alle i familien kan være med, til at foreslå retter til den kommende uges madplan. På den måde bliver det at lave en madplan en fælles familieaktivitet, hvor der kan tages højde for ønsker og drømme. Jeg tænker også at børnene kan komme med en masse positiv inspiration som man ikke selv havde tænkt over. Herhjemme har vi et honningglas som vi kalder Ønskekrukken. Den står i køkkenet, hvor vi kan  lægge en seddel i med navnet på en ret, vi godt kunne tænke os at spise. Når vi laver madplan finder vi ofte inspiration fra denne inspirationskrukke.

 

  1. Hæng madplanen op et sted i køkkenet, hvor alle i familien kan se den. Så kan man gå og glæde sig til al den gode mad.

 

/Line

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *